top of page
  • Yazarın fotoğrafıözdenbekir karakaş

CİVANPERÇEMİ/Achillea millefolium




Familyası : Asteraceae

(Papatyagiller)


Diğer isimleri : Binyaprak, Yaşlı Adam Biberi, Asker Yarası, Şövalye Binyaprağı, Bin ot, Burun kanaması, Marangoz Otu, Kan değeri, Sağlam Ot, Ağrıotu (Giresun), Akbaşlı, Akbaşlıotu (Bursa), Arıotu (Afyon), Ayvadana (Kütahya), Ayvadanası (Isparta), Ayvadene (Kütahya), Ayvadenesi (Afyon), Barsamaotu, Beyaz civanperçemi, Beyazçiçek (Trabzon), Binbiryaprak, Binbiryaprakotu, Hanzebel (Trabzon), İlaçotu (Bursa), Kandilçiçeği, Keditırnağı (Burdur), Marsamaotu, Merkep ketesi, Sancıotu (Giresun).



Civanperçemi, yıl boyu süren, Avrupa ve Asya’nın yerel şifalı otudur. Kuzey Amerika’da ve dünyanın diğer tüm ülkelerinde kabul görmüştür. Civanperçemi çok yaygın olarak yol kenarları boyunca, eski alanlarda, çayırlarda, doğudaki meralarda, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Kanada ‘da bulunmaktadır.


Achillea sp. (Civanperçemi, yarrow) halk arasında civanperçemi, binibir yaprak çiçeği ismi mitoloji de adı geçen Aşil’e dayanmaktadır. Aşil Truva savaşında kendisinin ve askerlerinin yaralarını bu bitkiden elde ettiği özütle tedavi ettirmeye çalışmıştır. Ancak Aşil’in zayıf ve ölümcül noktası sol topuğudur oradan vurulur ve ölür.


Achillea mille folium (mile – bin, folium – yaprak anlamındadır.)

Civan da perçemde Farsça kökenli, ilki cavan-cuvan’dan “yiğit, genç, delikanlı” demek. İkincisi parçam’dan “traşlı, başta bırakılan at yelesi şeklindeki saç” ya da “ kakül”. Bitkiye bu ad yapraklarından dolayı verilmiş olmalıdır, özellikle “kakül” düşünülerek.


Kanı durdurucu, küçük yaraları ve kesikleri iyileştirici etkisi antik çağlardan beri bilinmektedir.

Bu özellik I.Dünya Savaşında Fransız askerlerinin tedavisinde de değerlendirilmiştir. Farklı dillerde ve halk arasında bilinen isimlerden bazıları da buna dayanır. Askerotu, yaraotu gibi.


60 bin yıllık bir Neandertal mezarından çıkan ve günümüze kadar kullanılan 7 tıbbi bitkiden biridir.

İskandinavya’da İÖ 2000 yıllarından kalan bir mezarda bulunan biranın, mersin, ardıç, keçisakalı, çuhaçiçeği, ayvadana ve civanperçemiyle baharatlandırıldığı anlaşılmıştır.


İstanköy’lü Hippokrates’in ve Yaşlı Pilinius’un adını andığı tıbbi bitkiler arasında yeralır.

Civanperçeminin hafif acılı, baharlı, hoş kokulu, frankmaydanaozunu andırır lezzetteki körpe yaprakları, salatalara, omletlere, soslara, çorbalara eklenir.


Taze ya da kurutulmuş çiçekler, lezzet ve koku verici olarak yemeklere konur.

Anadolu’da örneğin Hatay’la İçel’de, bitkinin çiçekli dal uçlarıyla demlenen çayı içilir.

Civanperçemi halk hekimliğinin önde gelen eczalarından biridir. Çiçekli dallarından sarı ve yeşil boyar madde elde edilir.

Kütahya- Gediz’de karın ağrısı, mide bulantısı, soğuk algınlığında, Diyarbakır’da idrar yolu rahatsızlıklarında bitkinin toprak üstü kısımlarıyla demlenen çay içilir.

Bursa’nın dağ yöresinde (Orhaneli, Harmancık, Keles, Büyükorhan ilçeleri) soğuk algınlığı, karın ağrısı, karın şişkinliği, kusma ve idrar yolları rahatsızlıklarında toprak üstü kısımlar kaynatılıp ezilerek, bal ya da şekerle karıştırılıp limon sıkılarak içilir.

Tokat – Reşadiye’de karın ağrısında bir parça bitki çiğnenip yutulur.

Bitlis – Ahlat’ta böbrek rahatsızlıkları için saplarıyla kesilen civanperçemi keçiboynuzu ve papatya çiçekleri birlikte kaynar suda iki üç dakika kaynatılır, soğutularak günün üç ana öğününden sonra içilir.

Civanperçemi basur tedavisi için dışardan uygulanır. Ya da basurotu (Ranunculus sp.), sığırkuyruğu (Verbascum sp.) ile birlikte hafif kaynatılıp ezilerek merhem halinde basura yaralara uygulanır.

Achillea nobilis L.subsp.neilreichii (Kerner Formanek türünün (Ayvadana) çiçekleri konya’da, mide ağrısında ve gaz söktürücü olarak demlenip içilir.

Achillea bieber Afan. (Sarı civanperçemi, Gulika mara, civaperçemi) türünün çiçekli ve yapraklı dalları Mardin-Kızıltepe’de idrar yolları ve bağırsak iltihabı, böbrek taşı, şeker hastalığı, mide ülseri, basur. Yozgat’ta şeker hastalığı. Isparta-Eğirdir’de karın ve mide tedavilerinde kullanılır.

Achillea lycaonica Boiss.&Heldr. /Sarıçiçek) türünün çiçekleri Burdur’da sindirim kolaylaştırıcı olarak demlenir.

Achillea aleppica DC. (yılan çiçeği, civanperçemi, arapçiçeği, kandilçiçeği) ve alttürünün çiçekli ve yapraklı dalları, Gaziantep’te demlenerek adet söktürücü olarak içilirken, dışardan da ezilerek basura uygulanır.

Achillea coarctat Poir, Achillea crithmifolia Waldst.&Kit., Achillea kotschyi Boiss., Achillea magnifica Hub.-mor., Achillea setacea Waldst.&Kit., Achillea teretifolia Willd., Achillea C. Koch. Türleri çeşitli yörelerde; İdrar, gaz, adet söktürücü, sindirim kolaylaştırıcı, yara iyileştirici, böcek uzaklaştırıcı olarak kullanılır.


Civanperçemi, verimsiz topraklarda bile kolaylıkla yetiştirilir. Kuru toprağı, güneş gören bir şekilde yerleştirmeniz tavsiye edilir. Bu bitki çok iyi bir dosttur.

Özellikle bahçelerde refakatçi bitki olarak çok kullanışlıdır. Bazı kötü niyetli böcekleri kovmakla kalmaz, bu böcekleri tüketen, yararlı böcekleri (uğur böceği ve çiçek böceği gibi) cezbeder. Toprağın kalitesini arttırır, yaprakları oldukça iyi bir gübredir, ayrıca etrafındaki diğer bitkilere de doğrudan faydalı olduğu söylenir. Yakınlarında yetiştiği hastalıklı bitkilerin sağlıklarını geri kazanmasına yardımcı olduğu söylenir.

Sivrisinekler (ve diğer bazı böcekler) ile yoğunlaşan yaz günlerinde oldukça kullanışlı bir otsu bitkidir. Böcek kovucu özelliğinden faydalanarak, sivrisineklerden kurtulabilirsiniz. Güneşli havada topladığınız civanperçeminin çiçekli kısımlarını doğrayarak bir şişeye doldurun. Üzerini kaplayacak şekilde alkol (votkanın da işe yaradığını söyleyebilirim) ekleyip, şişenin ağzını iyice kapatın. Güneş gören bir yerde birkaç hafta şişeyi bekletin. Tam kullanıma hazır. Küçük bir parfüm şişesine süzüp böcek kovucu bir tentür olarak kullanabilirsiniz. Tentürün bulunmadığı zamanlarda, arazide, çiçeklerini ezip vücudunuzdaki açık yerlere sürerek kullanabilirsiniz. Bu tentür sivrisineklerde oldukça işe yaradığı gibi, kene ve sinekleri de kovduğu ve DEET’den daha etkili olduğunu söyleyen, ABD Ordusu tarafından yapılmış çalışmalar olduğu söyleniyor (Susun S Weed, “Ease Those Bug Bites With Easy Herbs”).

Böcek kovucu özelliğinden başka oldukça önemli bir tıbbi bitkidir. Birlikte alındığı diğer bitkilerin şifa özelliklerini arttırır ve toksinlerin bedenden atılmasına yardımcı olur (bu konuda oldukça etkili bir bitkidir).


Achillea millefolium (civanperçemi) dünyanın çeşitli bölgelerinde, özellikle Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında yetişen, haziran ve eylül ayları arasında çiçeklenen çok yıllık bir bitkidir. Civanperçemi’nin alternatif tıp alanında yaklaşık bin yıldır yaygın olarak kullanılmakta olduğu ifade edilmektedir. Kandil çiçeği, Akbaşlı, Binbir yaprak otu ve Barsama otu olarak da isimlendirilen Civanperçemi’nin, yapısında yüzün üzerinde biyolojik aktif bileşik bulundurduğu rapor edilmiştir. Civanperçemi’nin biyoaktivitesi ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde antimikrobiyal, iltihabı azaltıcı, karaciğer koruyucu ve Ca2+ antagonist aktivitesinin olduğu belirlenmiştir. Farklı biyolojik aktivitelere sahip civanperçemi, menstrüral düzensizliklerde ve gastrointestinal rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

Civanperçemi’nin yapısında bulunan bileşiklerin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca etanolik ve hidroalkolik ekstraktının antispermatojenik etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalar neticesinde rapor edilmiştir. CP metanol ekstraktının hipotansif etkiye sahip olduğu ve bu etkisinin yapısındaki artemetin bileşiğinin Anjiotensin Konverting Enzim (ACE)’i inhibe ederek gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Deneysel akut gastritis indüklenen ratlarda, civanperçemi sulu ekstraktı tedavisinden olumlu sonuçlar elde edildiği rapor edilmiştir.



Civanperçemi ilaç gibi kullanılabilen, çok değerli bir şifalı ottur.

Birçok bilimsel kanıtıyla alternatif tıpta, bir

antiseptik *( cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına dıştan uygulanarak kullanılan antimikrobik madde),

antipasmodik *( spazmı önleyen veya yok eden madde),

astrenjan *( vücutta yumuşak dokuların kasılmasını sağlayan, kanamayı ve salgılamayı kontrol altına alan madde),

karminatif *( mide ve bağırsaklardaki aşırı gazı yok eden madde),

diyaforetik *(terlemeyi arttıran madde), sindirimi kolaylaştırıcı,

uyarıcı *( psikiyatride; beyin ve sinir sisteminin işlevini hızlandıran kimyasal madde),

tonik ve vazodilator *( damar düz kasını gevşeterek damarı genişleten) olarak kullanılır.

Civanperçemi, soğuk algınlığı, kramplar, ateşlenmeler, böbrek düzensizlikleri, diş ağrılarına karşı, tahriş olmuş cilde, kanamalar ve kadınların adet dönemini düzene sokmak için kullanılır. Safra akışını uyarıcıdır ve kanı temizler. Şifalı çayı, şiddetli soğuk algınlıkları ve gripler için, mide ülserleri için, mide krampları, apseler, travma ve kanamalar için ve iltihap azaltıcı olarak kullanılan çok iyi bir ilaçtır.

Civan perçemi ise çağlar boyunca acı çay olarak bilinip şifa dağıtır.

- Böbrek çalıştırıcı: Civan perçeminin içinde bulunan potasyum, böbreğin çalışmasına yardımcı olur. Çörek otu ile beraber kaynatılıp içilirse çok iyi bir böbrek ilacı olur.

- Sancı keser: Civan perçemi ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse her türlü sancıyı keser.

- Adet söktürücü: Civan perçemi tek başına yada sığır kuyruğu, çörek otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse adet söktürür, kadınlarda görülen çocuk olmama durumu adetten ise gayet faydalı bir uygulamadır. Yine menapozdan kaynaklanan kesilmelere de çok faydalıdır.

- İltihap kurutucu: Civan perçemi tek başına ya da az pelin otu ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, böbrek, bağırsak, mide, mesane ve yumurtalıkta kısaca dahildeki bütün iltihaplara karşı faydalıdır. Haricen yaralara da sürülür. Fransızlar cihan harbinde oksijenli su yerine kullanmışlardır.

Beyaz akıntı: Civan perçemi tek başına ya da ısırgan oyu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılara içilirse beyaz akıntıyı keser.

Mide ülseri: Civan perçemi az pelin otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 çay-su pardağı içilmeye devam edilirse mide yanması mide ekşimesi, gastrit, kolit ve ülsere 1-2-3 ay gibi bir sürede fayda verir.

Gastrit: Civan perçemi az pelin otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 çay-su pardağı içilmeye devam edilirse mide yanması mide ekşimesi, gastrit, kolit ve ülsere 1-2-3 ay gibi bir sürede fayda verir.

Baş ağrısı sinir bozukluğu: Civan perçemi ısırgan yaprağı ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse sinir zafiyeti ve baş ağrısına çok faydalıdır.

Grip: Civan perçemi tek başına ya da çörek otu ve sığır kuyruğu ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklara faydalıdır.

Bronşit: Civan perçemi tek başına ya da çörek otu ve sığır kuyruğu ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklara faydalıdır.

Nezle: Civan perçemi tek başına ya da çörek otu ve sığır kuyruğu ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklara faydalıdır.

Balgam: Civan perçemi tek başına ya da çörek otu ve sığır kuyruğu ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklara faydalıdır.

Astım: Civan perçemi tek başına ya da çörek otu ile beraber balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse bronşları açar astımı 2-3 ayda şifaya kavuşturur. (günde 2-3 su bardağı içilir.)

Yatağını ıslatan çocuklar: Civan perçemi balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek yollarını temizler, altını ıslatan çocuklara fayda verir.

Akne: Civan perçemi az pelin otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve bu su ile pansuman yapılır.

Sivilce: Civan perçemi az pelin otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve bu su ile pansuman yapılır.

Basur ( hemoroid ): Civan perçemi az pelin otu ile beraber içilmeye devam edilir ve bu su ile sık sık pansuman yapılır.

Karaciğer güçlendirici: Civan perçemi sığır kuyruğu ile içilmeye devam edilir.

Yara tedavisi: Civan perçemi az pelin otu ile beraber içilir ve sık sık pansuman yapılır.

Saç büyümesi: Civan perçemi pelin otu ile beraber kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır.

Saç bakımı: Civan perçemi pelin otu ile beraber kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır.

Elde edilişi: Çiçekli bitkilerden su buharı distilasyonu ile. (100 kg. bitkiden, 0.1-0.4 litre uçucuyağ elde edilir.)

Aroma: Otsu, reçinemsi. Ana Maddeleri: Kamazulen, β-Pinen, Sabinen. Ruhsal Etkisi: Menopoz döneminde rahatlatıcıdır. Fiziksel Etki: Nevraljide ağrıyı azaltıcı, hücre yenileyici, yara iyileştirici, antiseptik. Karışımları Hazırlanabilecek Yağlar: Misk adaçayı (Salvia sclaea), Mersin (Myrtus communis) uçucuyağları. Deri İndikasyonları: Ekzema, alerjik durumlar, selülit, akne ve güneş yanıklarında kullanılır.


Reçete :

Bir aromatik çaya : 1 çay kaşığı kurutulmuş otu 1 fincan kaynamış suya ekleyin, tadını tatlılaştırmak için 10 dakika demlemeye bırakın. Yatma vaktinde alınız.

Kandil çiçeği, bindir yaprak otu adlarıyla da tanınan civanperçemi bitkisi, özellikle kadınlar için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Hem bitki uzmanı hem de bir rahip olan Kneipp yazılarında civanperçemi için söyle der; "arada sırada da olsa, hanımlar ona el atsalardı pek çok hastalığı çekmemiş olurlardı."

Bu bitki, bayanların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir.

Ayni zamanda kadınların üreme organları için de pek çok faydası vardır. Rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlıdır. Miyomlar ve beyaz akıntılar için, yarım banyolar tavsiye edilebilir.


Yarım banyo için; 100 gr civanperçeminin yaprak ve çiçekleri tam olarak geceden soğuk suyun içine konur. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılıp, banyo suyuna ilave edilerek kullanılır. Yalnız banyo sırasında böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır. 15 k. suda kalınır banyo sonrası kurulanmadan havluya sarınarak bir saat kadar dinlenilir.

Çay; Bir dolu tatlı kasığı civanperçemi ¼ litre kaynar suya ilave edilerek 3 k. demlenir, sonra süzülerek, sıcak olarak yudum yudum içilir. Oldukça acı olan bu çayı içerken, şeker, tatlandırıcı gibi ilaveler yapmamak gerekir. Bitki çaylarına eklenen bu ilaveler, bitkilerin içindeki kimyasal maddelerle reaksiyon verebilirler. Maksimum fayda sağlamak için bunlara dikkat etmek gerekir. Bizim bayanlara tavsiyemiz, hiç olmazsa yılda iki kez birer haftalık kür olarak bu bitkiyi tüketmeleridir.

Eski şifa kitaplarında civanperçemi “tüm hastalıkların çaresi” olarak anılır. Kanı temizleme özelliğine sahip olan bu bitki, ayrıca Hepatit-B, mide, hazımsızlık, romatizma, karaciğer rahatsızlıkları, bağırsak iltihapları ve hareketlerini düzenlemede çok faydalıdır.

Civanperçemi, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve damar spazmlarını hafifletmek için de tavsiye edilir.

Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.

Hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bir şifalı bitkidir. Türkiye'de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu kullanılmaktadır. Türlerine göre 5-100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşır. Bu uçucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır. Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur. (Referans2: Prof. Dr.Turhan Baytop)

Civanperçemi oturma banyoları da sağlık için çok yararlıdır. Kol ve bacaklardaki sinir iltihaplanmalarında, civanperçemi katkısıyla yapılacak kol ve bacak banyoları çok rahatlatıcıdır. Fakat, bitki öğle güneşinde toplanmalıdır.

Dr. Lutze, civanperçemini şu hastalıklara öneriyor: (Referans1: M.Treben)

· Kanın kafaya sancılı biçimde basıncı · Baş dönmesi · Bulantı

· Göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları

· Göz sancıları

· Burun kanaması

· Hava şartlarından kaynaklanan migren krizi.

Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir. Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedenimizden dışarı atabiliriz.

Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir. Bu gücü sayesinde bitki, kemik iliği hastalıklarında, çay kürleri, banyolar ve tentür kullanımı yolu ile yardımcı olabilir. Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide yanmalarına karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir. Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı elden geldiğince sıcak olarak içilmelidir. Bitki çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, gazları ve mide kramplarını, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ve bağırsak beze çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı kolaylaştırır. Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkili olduğu için bitki çayını koroner yetmezliğinde de önerilebilir. Rahatsız edici vajinal kaşıntılar, bitkinin kaynama suyu ile yapılan yıkama ve oturma banyoları sayesinde yok olabilirler. Civanperçemi çiçeklerinden, basura karşı etkili bir merhem hazırlanabilir. (Referans1: M.Treben)


UYARILAR: Civanperçeminin gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir. Bazı duyarlı kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur. 10 yaş altı çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.


Drog : Çiçekli dal uçları (Herba Millefolii)

Farmakope : Drog ; DAC 1973

BHP 1983

BPC 1973

Martindale 30

Avusturya, Fransız, İtalyan, İsviçre, Mısır ve Romen farmakopelerinde kayıtlıdır.

Bileşimi :

Aminoasitler : Alanin, aspartikasid, glutamikasid, histidin, leucin, lizin, prolin, valin.

Yağ Asitleri : Linoleik, myristik, oleik, palmitik, stearik asitler

Diğer Asitler : Askorbik, kafeik, folik, salisilik ve süksinik asitler.

Alkaloidler : Betonicin, stachidrin, trigonellin, betain, achisein, achillein.

Flavonoidler : Apigenin-7-glikozid, luteolin-7-glikozid, rutin, casticin, artemetin, isorhamnetin, 5-hidroksi-3.6.7.4-tetrametoksi flavon.

Tanenler : Kondanse ve hidroliz olan tanenler.

Şekerler : Arabinoz, galaktoz, glükoz, maltoz, sükroz.

Poli alkoller : Mannitol, inositol, dulcitol.

Uçucu Yağ : Bu yağda; borneol, bornilasetat, kafur, 1.8-cineol, okaliptol, limonen, terpinen-4-ol, sabinen, α-thujon gibi monoterpenler, bir seskiterpen olan caryophyllen, achillicin, achillin, millefin, millefolid, gibi seskiterpen laktonlar, seskiterpen lakton türevi azulen ve chamazulen, isoartemisia keton bulunur.

Diğer : Cyanogenetik bir glikozid ; Prunacin.

Etki ve Kullanılışı :

Diaforetik (terlemeyi arttırıcı, 'terletici'), antipiretik (ateş düşürücü), hipotansif (Tansiyon düşüklüğü), astrejan (Peklik veren, büzen), diüretik ve üriner antiseptik özellikleri olan bir drogdur.

Esansiyel hipertansiyon ve bunun sebep olduğu serebral ve koroner trombozda, damar hastalıklarında, ayrıca diyare ve dizanteride, safra ifrazı yetersizliğinde ve iştah açıcı olarak kullanılır. Çayı haricen basur tedavisinde kullanılır.

Preparatları ve Dozları :

1. Kuru Drog : Günlük dozu 2-4 g dır.

2. İnfüzyon : % 5 oranında hazırlanır ve günde üç defa birer fincan alınır.

3. Sıvı Ekstre : % 25 lik alkolle 1/1 oranında hazırlanır, dozu 3x2-4 ml dir.

4. Tentür : % 45 lik alkolle 1/5 oranında hazırlanır, dozu 3x2-4 ml dir.

5. Usare : Taze yaprakların sıkılmasıyla elde edilir ve haricen kullanılır. Bu usareye batırılan bir tülbent parçası, özellikle basur memelerine ve diğer yaralara kompres şeklinde uygulanır. Uygulama sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yapılır.

Farmakoloji :

Antiflojistik etkisi, subuharı distilasyonu esnasında uçucu yağında teşekkül eden azulenden, spazm çözücü etkisi flavonlarından ileri gelmektedir. Acı-aromatik tadından dolayı safra ve mide ifrazını artırır ve iştah açıcı etkisi görülür.


UÇUCU CİVANPERÇEMİ YAĞI

Duru, hareketli, sıvı görünüşlü, koyu yeşil renkli, meyvemsi, taze, hoş kokuludur.

Güçlü iltihap kurutucu, yara iyileştirici ve kapatıcı, traş sonrasındakilere benzer küçük kanamaları durdurucu, büzücü ve sıkıştırıcı, spazm çözücü, safra söktürücü, karaciğer destekleyici, alerji giderici özellikleriyle bilinir.

Sinir ağrıları, iltihaplı cilt, sivilce, egzama, traş yanması, küçük kesikler, çatlak, yarık, kırışıklık, safra yetersizliği, böbrek taşı, sindirim taşı, sindirim taşı, sindirim bozukluğu, burkulma, ezik, bere, varis iltihabı, adet görememe, sancılı adet, prostat durumlarında kullanılır.

Uçucu civanperçemi yağı çatlak, yarık, kalsiyum, fosfor eksikliği, diş eti kanaması, alerjik egzama , kuru cilt, cilt yaşlanması, sivilce ve kızarıklıklar için; Adaçayı, almanpapatyası, atlas sediri, havuç, köri, lavanta, mayıspapatya uçucu yağları ve akşam çiçeği, badem, buğday, hodan, jojoba, kayısı çekirdeği, susam, yerfıstığı bitkisel yağlarıyla birlikte çeşitli formüller içinde de kullanılır.


Dikkat !!!! Yüksek doz sinirlere zarar verir, düşüğe yol açar !!!!! Hamileler, emzikliler, çocuklar ve sara hastaları kullanmamalıdır.

















187 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page