Ülkemizde çok partili sisteme girdiğimiz andan itibaren iktidarı ele geçirme mücadelesi veren siyasi yapılar, kamuoyu nezninde sandıkla kendilerini meşrulaştırmayı demokrasi olarak sundu. İktidarı ele geçirenler hatalı yaptıkları herşeyde sandığı gösterdiler. Muhalefete karşı en sert tutumu takınıp, hiç bir eleştiriyi kabul etmeyip sandığı gösterdiler. Halbuki demokrasi sandıktan çıkmak demek değildir. Sandıktan çıkmak sizin yaptıklarınızı meşru, hukuki, ahlaki ve demokratik olarak göstermez. Demokrasinin diye rejimlere bakıldığında en sıkıntılı durumu, kendini koruyabilme mekanizmalarından mahrum olması, demokrasi anlayışı oluşurken bunu kurmaya ihtiyaç görmemeleridir. Demokrasiyi koruma görevi ne acıdır ki demokrasiyle iktidara gelenlere ve muhalefete verilmiştir.
Sandıktan iktidar olarak çıkmayı galibiyet, başkası üzerinde hakimiyet olarak gören zihniyetler demokrasiyi kendi lider ve kesim sultaları için bir geçiş yolu olarak görmektedirler.
Özellikle faşizan diktatöryalar (hangi kesimden olursa olsun) meşruiyet için önce sandığı kullanmakta, sandığa giden yolu ve sonrasını meşrulaştırmak için şanlı ölüm yolları döşemektedir. Diktatöryal yönetimlere geçişin aşamalarında bol bol seçim sandığı ve dava, ülkü, devletin bekaası şehitlerinin tabutları vardır. Demokrasiyi sandık ve tabut olarak yorumlayan toplumlar için kan ve oy pusulası aynı anlamdadır. Ne kadar kan o kadar oy pusulası.
"Biz sandıktan çıktık meşruyuz, bizi eleştiremezsiniz." "Gidin halktan onay alın sizin söylediğiniz olsun."" Sizin söylediğiniz olsaydı halk onaylardı."
Demokrasi aslında çoğunluğun haklarını değil, azınlığın haklarını da çoğullunun ki gibi koruyabilme, onlara kulak verebilme kültürüdür. Maalesef bir çok kültürden yoksun olduğumuz gibi bu kültürden de yoksunuz.
Ben sandıktan çıktım, doğrudur. Saddam'da sandıktan çıktı, Esad'da sandıktan çıktı, Kuzey Kore lideri de sandıktan çıkıyor, Çin lideri de sandıktan çıkıyor, İran'dakiler de sandıktan çıkıyor, Somali, Sudan liderleri de sandıktan çıkıyor. Anayasalar da sandıkta oylanıyor. İşte askeri diktalarla çıkan anayasalarımız referandumlarla sandıkta onaylandı, sonuç.
Sandık kimseyi meşrulaştırmaz. Tabutta kutsamaz.
Comments