Ülkemizde her şey büyüklük ve küçüklük algısı ile değerlendirilmektedir. Nitelik ve nicelik toplumsal olarak ayrıştırma da kullandığımız kriterler değildir. Toplum olarak büyük resme bakmak, büyük oyunları bu büyük resimle anlamaya çalışma aymazlığı ile yaşamaktayızdır.
Hâlbuki her büyük resim binlerce doku (piksel) ya da yap-boz parçalarının birleşmesinden oluşmaktadır. Büyük tarihi bir araya getirende işte küçücük çoğu zamanda ehemmiyet vermediğimiz o mikro tarihtir.
Uzun yıllardan beri kendi araştırmalarımdan oluşan (çoğu da hep yarım bırakılmış) dosyalarım mevcuttur. Bu dosyalardan biri de özellikle Anadolu coğrafyasının ağaçları, çiçekleridir. Mitolojik ve tarihsel hikâyesinin peşine düşmüş vaziyette kendimce ilginç gördüğüm bu ülkenin tarihe dokunan pek de farkında olmadığımız nesneler (ipek gibi) ve onların bu coğrafya ya geliş hikayeleri gibi niş dosyalar oluşturmaya çalışmaktayım. Bu çalışmalarımı bir şekil de Linkedin de yayınlamaya (çok amatörce) başladığım da, beni yönlendirecek ve çalışmalarıma odaklanmamı sağlayacak bir ustayla ve öğretmenle tanışacağımı tahmin bile edemezdim.
Ekrem Hayri Peker. Mikro tarihin özellikle kent tarihi (Bursa kendini şanslı hissetmeli) konusunda birçok eser vermiş değerli “amatör” ruhlu gerçek tarihçilerinden biridir. Özellikle Bursa’nın tarihsel hafızası olmaya çalışan çok değişik eserler vermektedir. Bu kent tarihçiliği dışında gezilerinden yola çıkarak Türk tarihine ve Çerkez tarihine dair ortaya koyduğu çok iyi hazırlanmış her biri kaynak kitap niteliğinde eserleri vardır.
Kent tarihi yazmak, benim de üzerinde çalıştığım bir konu iken. Peker’in kitaplarından sonra askıya almaya karar verdiğim bir konudur. Biraz felsefeci, biraz sosyal bilimci olarak neden yazmaktan vazgeçtiğimi anlattığım bir yazımı da hazırlamaktayım.
Bizim ülkemizde kent, yöre ve köy ile dönem tarihi yazmak birkaç etkenden dolayı zordur. Sayın Peker bu zorluğu bir mühendis gibi (kendisi Kimya mühendisidir) hesapla, kitapla aşmaya eserini sanki kimya laboratuvarında çalışırmış gibi titizce ortaya koymaktadır.
Bursa bir tekstil kenti olmasından olacak, tekstil konusunda mesleki bilgiler içeren birkaç kitabı da bulunmaktadır.
Kendisinin yerel basında güncel sorunlara ilişkin makaleleri dışında, belgeseltarih.com gibi tarihe açılan harika bir penceresi vardır. Yine mesleki konularla (tekstil ve tekstil araştırmaları) ilgili teksarge.com adında teknik konuları içeren bilimsel bir paylaşım platformu mevcuttur.
Bir tekstil profesyoneli olan Ekrem Hayri Peker, tarih konusunda da harika bir öğretmen ve rehberdir.
Bu yazıyı yazma sebebim, Peker’in yeni çocuğunun yayınlanması. 1950-1960 Yılları Arasında Yerel Basının Gözünden BURSA’DA SİNEMA VE MAGAZİN.
Kitap kendisine ve Bursa kentine hayırlı olsun. Özellikle Bursa tarihi, dönem tarihi meraklılarına çok faydalı olacak olan bu eser hak etmiş olduğu ilgiyi görmelidir.
KİTAPLARI
Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuşçubaşı Hacı Sami Bey
Özbek Mektupları
Anadolu’dan Kafkasya’ya Zekeriya Efendi
Yeşim Taşı Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler
İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti
Tekstile Giriş, Tekstilcinin El Kitabı
Tekstil El Kitabı
Tekstilciler İçin Baskı El Kitabı
Örme El Kitabı
Bir Cihan İmparatorluğu Kurma Mücadelesi Teşkilat-ı Mahsusa
Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti
1930-1960 Yıllarında Bursa’da Eğlence Hayatı
1950-1960’lı Yıllarda Bursa’da Kültürel ve Sosyal Değişim
Keşiş Dağındaki Zeus
Anadolu’dan Semerkant’a, Semerkant’tan Anadolu’ya
Çerkes Sürgünü Bir Soykırım Öyküsü
Bursa’da Sinema
İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti BU BİZİM HİKAYEMİZ
Altıparmak-Muradiye-Çekirge Arasında Nostaljik Bir Gezinti
1950-1960 Yılları Arasında Yerel Basının Gözünden BURSA’DA SİNEMA VE MAGAZİN
Kommentare