The cocktail is born
Kokteyl yapma sanatı "miksoloji". İngilizce "mix" karıştırma sözcüğünden türetilmiştir. Karıştırma bilimi/sanatı ustalığı. Barmen/Barmaid aynı zamanda miksolog olmak zorundadır. Kokteyl hazırlayabilmek insanlar için çok sofistike birşeye karşılık gelmektedir. Yaratıcılık, deneyim ve bilgi bu sanatın üç sac ayağıdır. Kokteyl iyi bir yemek gibidir, sunumu, tadı ve verdiği haz insanları etkilemeli. Tad, koku ve görsel hafızamızı harekete geçirmelidir.
Kokteyl alkollü içeceklerin nirvanasıdır.
Kokteyllerin çeşitleri de bol, isimleri de. "Kokteyl" kelimesinin orijinali İngilizce "cocktail". İngilizcede "cock" horoz, "tail" kuyruk anlamına gelir. Horoz kuyruğu. Niye acaba horoz kuruğuna benzetilmiştir? Bununbir çok söylencesi var fakat en tutulanı; Bu söylencenin kaynağı New York'tur. Amerikalı yazar Joseph Nathan, "Famous First Facts" adlı kitabında, "kokteyl" denilebilecek ilk içkinin, 1840 yılında New York'lu barmaid Bets Blanagan tarafından hazırlandığını belirtir. Kitaba göre Flanagan'ın çalıştığı bar, çeşitli horoz kuyruklarıyla süslüsür. Bir gün, sarhoş bir müşteri, espri olsun diye Flanagan'a, "Şu horoz kuyruklarından bir duble verir misin?" der. Flanagan bunun üzerine bir bardağa çeşitli içkileri karıştırarak koyar, üstüne de bir tüy yerleştirir. "Cocktail" adı böylece yerleşir ve yayılır.
Bir başka söylence de, kokteyller aslında sabahlayan müşterilere ayılmaları için yapılan karışımdır. Sabahın ilk ışıklarıyla ötmeye başlayan horoza gönderme yapmak için adına "horoz kuyruğu" denildiğidir.
Bazıları ise alkollü karışımlara hem daha güzel görünmeleri, hem de alkol içmeyenlere o içkide "alkol" olduğunu belirtmek için horoz kuyruğu konduğuna inanmaktadır.
Kokteyl isminin nasıl ortaya çıktığı dışında, mucitler üzerine de farklı iddialar vardır. İtalyan yazar Paolo Monelli'ye göre kokteylin mucidi New Orleanslı bir eczacı olan Antoine Peychaud'dur. Mensubu olduğu mason locası üyelerine; marc (Fransız brandy), kanyak, şeker karışımı sunduğunu iddia etmektedir. Formülü eczacının doğum yeri olan San Domingo'ya özgü olan bu karışımı hazırlarken ölçü olarak "coquetier" (yumurtalık) kullanmaktadır. Bu içeceği masonlar dışında da insanlar duyup sevince "cocktail" adını almış ve Peychaud'un oturduğu evin kapısında da o dönemler "The cocktail is born" (Kokteyl doğdu) yazıyormuş.
Dedik ya sayısız söylence vardır diye, bir kaç tanesi ile daha devam edelim. Bir başka inanışa göre de, "cocktail" kelimesi, İngilizce Cock-Ale yani "horozun birası" kelimesinden gelir, yani 18. Yüzyılda Orta Amerika'da dövüş horozlarına içirilen bir likörlü karışımdan. Kullanılan malzemelerin sayısına göre horoz tüyleriyle süslenen içkiyi, kazanan kumarbazlar da içerlermiş.
Bir başka söylence Meksika'dan; Yucatan yarımadası yerlileri otlar, bitki kökleri, bal, vs. ile damıtılan içkileri "horoz kuyruğu" adı verilen bir ağaçtan elde edilen kaşıkla karıştırırlarmış.
Koktely tariflerinin yer aldığı ilk kitabın tarihi 1862. Miksolojinin babası olarak da kabul edilen Amerikalı barmen Prof. Jerry Thomas, "How to Mix Drinks" adlı kitabında kokteyl adı verilen 10 tarif sunuyor.
ABD'de içki yasağının sürdüğü dönemde (1919-1933), kokteyller "speakeasies" denilen yasadışı lokallerde içilirdi. Bu yıllarda likörlerin kalitesi düşük olduğundan, barmenler onları başka malzemelerle karıştırırdı. Modern çağın ilk kokteyl tarifleri bu yıllara aittir. Örneğin Parisli barmen Torelli'nin "900 Recettes de Coctail" tarif rehberi (1927) bunların en popülerlerinden biridir.
24 Şubat 1951'de dünyanın en iyi barmen/barmaidlerinden oluşan bir komisyon ölçü kurallarını saptamış, kokteylleri gruplara ayırmış ve en çok bilinen ve prestijli 50 koktelyli sıralamıştır.
Shaken and not stirred
Sinema dünyasında kokteyllerle ilgili bir çok sahne görülebilir, bir tanesi var ki herkesin bildiği meşhur repliktir: James Bond,, barmene "Her zamankinden" der, İçkisi votka matiniyi ısmarlarken ve o sözleri söyler, herkesin duymak istediği o cümleyi, bir İngiliz asilzadesinin zerafetiyle ve gururuyla söyler, "Shaken and not stirred" (Karıştırılmamış, çalkalanmış).
James Bond Kokteyli Vesper Martini Tarifi
Malzemeler
90 ml Cin
30 ml Votka
15 ml Martini
Garnitür limon kabuğu
Hazırlama
Bir kokteyl çalkalayıcıda, malzemeleri birleştirin.
İyice çalkalayın ve soğutulmuş bir kokteyl bardağına süzün.
Büyük bir limon kabuğu ile süsleyin. Kaynak: 100 Kokteyl. Tempo Dergisi Dolce Vita serisi. Haziran 2009 Kokteyl tarifi ; https://www.ickitarifi.com/james-bond-kokteyli-vesper-martini-tarifi/
Opmerkingen