top of page
  • Yazarın fotoğrafıözdenbekir karakaş

YÖNETİCİYE 9 TAVSİYE...


Görsel kaynağı: https://www.capital.com.tr/fotogaleri/tum-foto-galeriler/yoneticilere-yon-veren-ogutler


Yönetim bir bilim bilimdir, yönetici bu bilimin bilim insanıdır. Yöneticilik sanıldığı gibi bir liderlik değildir. Yönetici belli nitelikleri öğrenerek ve uygulayarak sonuca gitmesini bilen insandır. Yönetici strateji, planlama ve uygulama üçgenini kurup yönettiklerini bu üçlüye göre yönelten ve onlara da bu üçlüyü içselleştirebilen bilim insanıdır.


Üretmeye Odaklan: Hayatın bize sunduğu en büyük heyecan bir şeyler üretme, inşa etme heyecanıdır. Yaratıcı ruhu fark etmek ve onu yüceltmekten geri kalmayın. Fikir üretiminden, nitelikli insan üretimine kadar her şey yöneticinin hedefidir.


İşi Benimset: Yaptığınız işe en başta yönetici inanmak zorundadır. İnsan kendi inanmadığı, benimsemediği ve içselleştirmediği bir şeyler için insanlarını ikna edememektedir. İnsanların sağlıklı şekilde görevlerini yapmaları ve onların liyakatlerin göre gelişmeleri ve yükselmelerini sağlayarak yapılan işi benimsetmek en doğu olanıdır. İnsanlarda yaptıkları işe karşı bağlılık kurmalarını sağlamak gerekmektedir. Yönetici bu bağlılığın bir bağımlılığına dönmesini de sağlaması gerekmektedir. İnsanların yaptığı işe inanması gerekir ki o işi benimser.


Bağımsız Düşün: Yeni ve farklı bir işi başarmak için önüne çıkan engelleri aşmak adına öncü, cesur ve azimli olmanız gerekir. Hiçbir şeye karşı biat ve itaat içinde olmamak gerekmektedir. Yönetici biat ve itaat içindeyse, o artık idarecidir.


Tartışmaktan Kaçınma: Bir konu üzerinde hemen anlaşmaktan kaçın. İnsanlar hemfikirse yine de kararı alma ve ertele .Zaman, anlaşmazlık ve tartışma yaratabilir. Fikre zaman tanı. Tartışma (kavga değil) eleştirel düşünme ortamını geliştirmektedir. Eleştirel düşünmeyi yönettiklerine kendisine benimseten yönetici zengin bir fikir bahçesine sahip olmaktadır.


İşi Delege Et: Her yönetici eninde sonunda yapılması gereken tüm işleri kendi başına yapamayacağını bilmelidir. Sorumluluk vermeyi bilmelidir. İşi delege etmek ekibin işi benimsemesini sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Ve ekipteki diğer bireylerin yeteneklerini, liyakatlerini gösterecektir. Ve gerçek yönetici işleri kendi yapan değil, her işi yapabilecek olana veren onları bir orkestra şefi gibi yönetebilendir.


Azimli Ol: Yönetici özgüvenli olmalıdır. Bu özgüven cahil cesareti şeklinde değil, planlı, hesaplı ve kontrollü bir şekilde stratejisinden vazgeçmeyen azme sahip olmaktır. Azimli olmak gece, gündüz hiçbir plan program olmadan çalışmak değildir.


Sorumluluk Al: Kişinin neler başarabileceğini görmek için işin sorumluluğunu üzerine alması şarttır. Sorumluluğunu aldığın her işte ekibinin yaptığı hataların da sorumluluğunu yönetici almak zorundadır. Sorumluluktan kaçan yönetici değildir.


Zamanı kullan: Zaman bir insanın her gün cebine nakit konulan sermayedir. Gün sonunda o günü ne kadar değerli kıldığında aktif ve pasif değer yarattığın ortaya çıkar. Ve cebindeki zamanı saklayıp başka zaman kullanamazsın ya da bir başka zamandan avans çekemezsin. Zamanı yönetebilen kişi yöneticidir.


Ortalamayı Mutlaka Aş: Başlarken stratejisini, planlamasını yapmış ve uygulamaya geçmiş olan yöneticinin bir hedefi vardır. İşi doğru yapmak çok önemli olmakla birlikte referans göstergelerde diğer işlerle karşılaştırıldığında % 51'i geçmeyi başarmak gerekmektedir. Yönetici bu başarıyı hiçbir zaman tek başına sahiplenmemelidir. İşleri dağıttığı ekibine, başarıyı da dağıtmalıdır. İş hayatı sonuç odaklıdır. Ve ortalamayı aşan her iş başarıdır.

49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page