KALİTELİ ŞARAPLIK BEYAZ ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
EMİR
Anavatanı Nevşehir'dir. Nevşehir ve Niğde illeri ile ilçeleriyle Tokat'ta özellikle de Kazova ilçesinde yetişir. Adını; hükümdarların özel şarabı olmasından dolayı, emirlerden aldığı söylenmektedir. Kapadokya bölgesi ve bölgeye yakın Kızılırmak havzasında yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Emir Anadolu'nun binlerce yıllık şarap kültürünün günümüzdeki en önemli temsilcilerinden biridir. Özellikle Hititler ve Romalılar döneminde büyük değer kazanan Emir üzümü bölgede geniş alanlara yayılmıştır. Son derece zarif bünyeli ancak dolgun gövdeli şarap verir.
Taneleri yeşil-sarı renkli sivrimsidir.Taneleri orta büyüklükte, orta kalınlıkta kabuğa sahip, sulu bir beyaz üzüm çeşididir. Şaraplık ve şıralık olarak tüketilmektedir.. Aromatik ve asitli yapısı şaraplık olarak değer kazanmasına neden olmaktadır. Hasadı Eylül ayı sonlarında başlamaktadır. Emir şarabının alkol derecesi % 11-13 ve asitliği de tartarik asit cinsinden 4.5-6.0 g/L'dir. Emir üzümü şarabına kalite özelliğini kazandıran alkol ve asit oranındaki uyumdan başka fermentasyon öncesi ve fermentasyonda oluşan mükemmel aroma maddeleridir.
Emir şarabına özel olan bu aroma maddelerinin yoğunluğu ve etkinliği bir-iki yıl dinlendirilmesinden sonra şaraba daha bir karakteristik özellik kazandırmaktadır.
İçanadolu bölgesinde, 900 - 1100 rakımlı yaylalarda Kızılırmak havzasının da oluşturduğu mikroklimatik alanda yetişmektedir. Bölgeye; volkanik, tüflü bir toprak yapısı hakimdir. Daha ziyade Nevşehir il ve ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilse de, bölgeye komşu Kırşehir, Kayseri, Niğde'de de bulunmaktadır. Bu bölgede zaman içerisinde sofralık üzüm bağları oluşturulmaya çalışılsa da hiç bir çeşit bu iklim ve toprak şartlarına istenilen düzeyde adapte olamamıştır.
Kaynakça:
AKTAN Nihat, KALKAN Hatice. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim yayınları. Ankara, 2000
Comments