Uzun süreden beriden ilk defa keyifle bir futbol karşılaşması izledim. İngiliz Manchester City ile İtalyan Inter futbol kulüplerinin çekişmeli karşılaşmasının sonucunda yine İstanbul da bir final ve yine İngilizlere yaradı.
Nova Roma (Yeni Roma) İstanbul ya da kurucusu Roma İmparatoru Konstantinus adıyla Konstantinopolis İngilizlere yaradı. Bunda Konstantinus ’un ilk Nova Roma’yı İngiltere de kurmuş olmasının sonra da oradansa İstanbul’u seçmesinin etkisi var mıdır? Bilmiyorum.
Açık futbol, tekniklerin kapışması tamamı sahadaydı. Son gülen İngilizler haklarıyla kupayı kaldırdılar. Ben keyifli maç izlemekten bir tarafı tutmayı aklıma bile getiremedim. Futbol karşılaşması seyrederken bir tarafı tutmak seyretme keyfini arttırır ama unuttuk işte. Bu seyir keyfi sırasında asıl yazımızın konusu olan gözlemimi düşündüm.
İtalya’nın Kuzeyinin takımı Çinlilerin, İngiltere’nin kuzey takımı Birleşik Arap Emirliğinin. Bugün İtalya da ve İngiltere de yoğun olarak özellikle sağ (İtalya da Faşist parti) partilerin göçmenlik konusu tartışılırken saha da İngiltere ve İtalya bayraklarıyla bambaşka bir hava esiyordu. Tribünler belki de İngiliz ve İtalyan’dı. Belki de tribündeki seyirciler milliyetçi, göçmen karşıtı idiler. Tribünlerin gerçeği ile küreselleşmenin gerçeği bambaşka idi ve bu sahaya yansımıştı. Sahada tribünlerden başka bir görüntü vardı.
İngiliz Kulübünün başkanı BAE vatandaşı, Şampiyonlar Ligi Kupasını getiren takımın teknik direktörü İspanyol. Ya futbolcular, İngiliz takımında yedek kulübesi dâhil dört İngiltere doğumlu futbolcu bulunuyor ve bunların yalnızca ikisi İngiliz orjinli. Takımda Almanya, Brezilya, Hollanda, Arjantin, Norveç, Cezayir, İspanya, Portekiz, Belçika ve İsviçreli futbolcular var. Bu futbolcularda da durum küresel göç gibi karışık, Almanya doğumlu Türk futbolcu da var, Hollanda doğumlu siyahi futbolcu da var.
Durum İtalya’nın moda başkenti Milano takımı olan İnter de farklı değil. Çinli başkan yönetiminde kulüpte, Teknik Direktör İtalyan. İngiltere takımına göre İtalya takımında yedek kulübesi dâhil daha fazla İtalyan futbolcu bulunmakta (yedi kişi). Diğer Futbolcular; Bosna-Hersek, Belçika, Arjantin, Ermenistan, Almanya, Hollanda, Arnavutluk, Hırvatistan, Slovakya, Kamerun ve Slovenya’dan. Yine İngiltere de olduğu gibi Almanya doğumlu Türkler ve Hollanda doğumlu başka yerlerin göçmeni futbolcularda bulunmakta.
Küreselleşme sonucu belli on dokuzuncu yüzyıl kavramları artık pek de bir anlam ifade etmiyor. Bu kavramlardan ikisi yerlilik ve millilik. Şimdi biz Cumartesi akşamı İtalya ve İngiltere kulüplerinin karşılaşmasını izledik ama ne kadar İtalyan ve İngiliz mücadelesi sahadaydı sorusu ortada duruyor.
Profesyonel spor veya genel anlamda profesyonellik içinde yerlilik ve millilik bir anlam ifade eder mi? İki dünya göçmen karması futbol takımı, yoğun göçmen gelişi sorunuyla uğraşan Türkiye de özellikle İstanbul da Atatürk Olimpiyat Stadında karşılaşıyor. Ev sahibi Türkler, misafir seyirciler İtalyan ve İngilizler. Futbol oynayanlar plazaların beyaz yakalı profesyonellerinin yerini almış profesyonel futbolcular; ya da profesyonel göçmenler.
Gelecek yazı: Sosyoloji de söylenmeyen ama bilinen yeni göçmen tipi; PROFESYONEL GÖÇMENLER
Comments